2018. február 9., péntek

Fókuszcsoport

Kedves Mentálosok!

Szeretettel osztjuk meg Veletek a következő felhívást!

A Magyar Szomato-pszichoterápiás Egyesület kétéves fókusztréner képzésének szupervíziós szakaszát végezzük. Feladatunk, hogy párokba állva húsz órás csoportot szervezzünk, amelyben fókuszolás alapjait ismertjük meg a részvevőkkel.
Mivel még képzésben vagyunk, és mentálhigiénés kollégáknak hirdetjük meg, a csoportban való részvétel díja csak költségtérítés (teremdíj, egyéb költségek), fejenként összesen 4000.- forint.

Első csoportunk szinte azonnal, egy nap alatt betelt. Igyekszünk eleget tenni érdeklődéseteknek.

Immár második 20 órás fókuszcsoportunk ideje két nap:
2018. ápr. 7. 9-18 óráig és
2018. ápr. 22. 9-18 óráig.
Helye: 1133 Tutaj utca 6/A, B lépcsőház ( a Visegrádi sarkára esik). V.em 3.
Kapucsengő: 235 csengőgomb

Szükség van csoportba lépés előtt egy ún. első interjúra, hogy ennek keretében kicsit jobban megismerjetek minket a közös munka előtt, feltehessétek megfogalmazódó kérdéseiteket, elvárásaitokat. Ezen élőszóval is beszélünk arról, mi történik majd a csoportban. Az első interjú időpontjáról mindannyiótokkal külön egyeztetünk.

Fókuszolás (focusing) - odafigyelés belső történéseinkre
2x10 órás csoport
Létszáma: 10–12 fő.

Bevezető gondolatok:
Környezetünk egyre gyorsabb tempót diktál. Hajlamosak vagyunk ennek a tempónak átadni magunkat. Sietünk, leginkább kifelé figyelünk, a megújuló és egyre nagyobb iramban érkező információkra. Nem csoda, ha ebben a forgatagban sokszor zavarodottak vagyunk, olykor nem is tudjuk, mi történik velünk. Ezeket az érzéseinket ritkán tudatosítjuk, szavakkal alig fejezzük ki. Így tudatunk szinte elválik a testünktől, csak nagyobb fájdalom, vagy betegség jelentkezésekor vesszük észre már-már kétségbe esett jelzéseit. Pedig testünk folyamatosan finom jelzéseket küld nekünk. Miért hagyjuk ezeket kárba veszni?

Mi is a fókuszolás?

A fókuszolás (focusing) módszerét E. T. Gendlin dolgozta ki, aki C. Rogers tanítványa és közvetlen munkatársa volt a chicagói egyetemen.
Rogers egyik kutatásából indultak ki. Ebben azt vizsgálták, kik azok a kliensek, akiknél sikeres a terápia és kik azok, akiknél sikertelen. Megnézték, miben különböznek a sikeresek a többiektől. Azt találták, hogy jól fejlődő, igazi változást elérő kliensek már a a terápia kezdetén képesek voltak kapcsolatba lépni belső élményeikkel. Ezt a képességet ők mintegy magukkal hozták, nem a terápia során alakult ki bennük. A kutatókban felmerült a kérdés, hogyan lehetne az emberekben ezt a szunnyadó képességet felébreszteni. Erre dolgozta a ki Gendlin több évtizedes terápiás tapasztalataira alapozva a fókusz módszert. Rogers személyközpontú pszichológiájához kapcsolódva ez is nondirektív, úgy mondanám, gyengéd metódus. Arra megyünk, amerre a fokuszoló kliens menni szeretne. Az valósul meg a folyamatban, aminek itt és most ideje, tere van.

A fókuszolás során újra odahallgathatunk testünk jelzéseire. Megérezhetjük, hogy belső testi történéseink hogyan követik gondjainkat és pillanatnyi érzéseinket, örömeinket, aggodalmainkat, felmerülő emlékeinket, belső képeinket. Összeköttetésbe kerülhetünk a bennünk állandóan mozgásban levő ún. pszichofiziológiai áramlattal „hogy puszta gondolatainknál, érzelmeinknél mélyebb szintről éljük meg önmagunkat”(Gendlin). Ebben a kapcsolatban újabb belső erőforrásainkat felfedezhetjük fel, és megtalálhatjuk az igazi biztonságunkat adó belső kapaszkodókat is. Odafordulhatunk a bennünk élő belső gyermekhez, de a bennünk élő belső kritikushoz is. Ebben a folyamatban gyakorolhatjuk, hogyan figyelhetünk bensőnkre gyengéden és empatikusan. Ez hozzásegít, hogy társaink, a ránk bízottak és klienseink felé is elfogadóbbak, empatikusabbak legyünk.
Ebbe a bensőséges és kalandos folyamatba vezeti be az érdeklődőket csoportunk.

Jelentkezés:
A csoportot vezeti:

Bergmann Szilvia
keresztény lelkigondozó,
szocped. segítő,
fókusztréner jelölt

Bodor Zoltán
mentálhigiénés segítő szakember,
fókusztréner jelölt



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

SZABAD KIKÖTŐ - 2023. őszindító Mentál Konferencia

  SZABAD KIKÖTŐ. TÚLÉLÉS. MEGKÜZDÉS. BIZTONSÁG. ŐSZINDÍTÓ MENTÁLKONFERENCIA   Kedves Mentálosok! Szeretettel várunk Titeket a 2023. évi őszi...