2018. november 21., szerda

Mentálklub - Élménypedagógia



A következő Mentálklub témája az élménypedagógia lesz, várunk titeket 2018. december 7-én 17:30-kor. Hogy tudjuk, hányan leszünk, kérünk titeket, hogy a részvételi szándékotokat jelezzétek a mentalklub@mentalklub.hu e-mail címen.

Hogy mi az Élménypedagógia?
"Élménypedagógiának a cselekvés általi tanulás és fejlődés egyik sajátos változatát nevezzük. Az élménypedagógia sokféle terápiás, nevelési, szabadidős és rehabilitációs stratégia szintézisét jelenti, a tapasztalati nevelés egyik formája, egyfajta alternatív módszer. Az élménypedagógia lényege, hogy cselekvésre készteti a résztvevőket. Provokál. Olyan helyzetet teremt, melyben a csoport tagjai késztetést éreznek arra, hogy próbára tegyék tudásukat, képességeiket, kreativitásukat. Saját fizikai, pszichikai képességeikkel szembesít, és ami talán ennél is fontosabb: a személyes élményre koncentrál."

A Klub meghívott facilitátora és vezetője Bányai Sándor címzetes egyetemi docens (Pécsi Tudományegyetem), közoktatási szakértő, tanító, szabadidő-szervező, élmény- és kalandpedagógiai tréner, a Kalandok és Álm Szakmai Műhely vezetője.

Betty, Edit, Enikő, Kriszti, Zsu, Nándi, Péter, Zoli


2018. szeptember 20., csütörtök

Mentálklub - A mentálhigiéné és a mese

Kedves Mentálosok!
A következő klub alkalom 2018.10.05-én lesz, amelynek témája a mese lesz. Az előadó Kovács Éva, mentálgiénés segítő hallgató. Kérünk Titeket, jelezzétek a mentalklub@mentalklub.hu e-mail címen, hogy jöttök, így tudunk számolni veletek.

Betty, Edit, Enikő, Kriszti, Zsu, Nándi, Péter, Zoli

Ízelítő a klubból:

"Oda megyek veled, ahova te viszel." /M.E./
Van-e köze a mesének a lelki egészséghez?
Használhatom-e a mesét az önsegítő és a segítő munkámban, és ha igen, hogyan?
Ezekre a kérdésekre keresem a választ jövendő mentálhigiénés és meseterápiás szakemberként.
Lehetőséget kaptam megtalált válaszaimat megosztani Veletek a Mentálklubban, ha érdeklődtök, várlak Titeket szeretettel.

Kovács Éva mesepedagógus

Jövendő mentálhigiénés, meseterápiás szakember

2018. június 12., kedd

"Hogyan legyünk boldogtalanok?" 2018-as Mentálos konferencia


Kedves Mentálosok,
Idén nyár végén is jön a várva várt Mentálos Konferencia. J 
Emlékeztek a tavalyira? Jó idő, jó társaság, jó kis műhelyek és plenárisok, fürdőzés, szaunázás és egy ESKÜVŐ. Az esküvőt idén nem tudjuk garantálni (hacsak nincs valakinek valami mondanivalója… J ), de a többit igen! J
Témánk: „Hogyan legyünk boldogtalanok?”

Szoktátok kérdezni, hogy mire számíthattok a konferencián. Konferenciánk műhelykonferencia, ezért sok műhelyre számíthattok, némi plenárissal megspékelve és egy-két ki-bejelentkező „Hogy vagy?” körrel feldobva. J
Helyszín: Velence, Hotel Juventus (2484 Velence, Kiss köz. 6.)
Időpont: 2018. augusztus 25-26. (szombat reggeltől – vasárnap estig)
Regisztráció, érkezés: 2018. augusztus 25. 7:30 és 8:30 között
Kérjünk benneteket, hogy érkezzetek időben! Pontosan kezdünk!
Szobák elfoglalása: 2018. augusztus 25, szombat, 14:00 órától
A bőröndök, csomagok elhelyezésére a Rózsa teremben lesz lehetőség (amíg 14:00-t nem üt az óra), vagy ha kocsival vagytok, akkor érdemes talán addig a kocsiban hagyni a csomagokat. Pénteken teltházas még a szálloda, ezért a takarítás miatt 14:00 óránál előbb nem tudjuk elfoglalni a helyünket.
Szobák elhagyása, kijelentkezés: 2018. augusztus 26. - a program zárása után. (Fontos: nem kell 10:00-ig elhagyni a szobákat!)
Árak:
A várható nagy érdeklődésre való tekintettel csak két és három ágyas szobák lesznek idén, hogy mindenki el tudjon jönni, aki szeretne. Tapasztalatunk, hogy sokkal többen szoktatok jelentkezni, mint amennyi hely – egyágyas szoba – van. Szeretnénk, ha mindenki ott tudna lenni, aki szeretne. Köszönjük szépen a megértéseteket!
Két, három ágyas szoba: br. 7.200 Ft/fő
Jelentkezés: 2018. július 15.-éig tudjátok jelezni részvételi szándékotokat a mellékelt űrlap kitöltésével. A jelentkezéseket időbeli sorrendben fogadjuk.
Kérünk benneteket, hogy abban az esetben jelentkezzetek csak, ha a program elejétől a végéig jelen tudtok lenni. A műhelyek tematikusan egymásra épülnek, melyekbe „félúton” nem lehet becsatlakozni.

Utalás: Jelentkezésetek az utalással válik majd véglegessé. A jelentkezési űrlapnál kérjük, adjátok majd meg az állandó lakcímeteket is. Ezt mi természetesen senki számára nem tesszük közzé, viszont a szállodának szüksége van rá az előleg beérkezések kezelésével kapcsolatban (előlegszámlát ez alapján tudják kiállítani).
Az átutalások ideje: július 15-31. között lehetséges!
Fontos! Július 15.-e előtt (amíg nincs lezárva a jelentkezés) semmi esetre se utaljatok a szállodának! Ha lefixálódtak a szobafoglalások, az étkezések, egyezetünk a szállodával és kiküldjük nektek emailben a bankszámlaszámot, ahova majd utalhattok. A tőlünk kapott email egyben a jelentkezésetek megerősítését is jelenti majd. Addig kérjük szépen türelmeteket.
Mennyit utaljatok majd? A szállás díját és az étkezések díját. Kérünk benneteket, hogy az összeget pontosan számoljátok majd ki.
A közlemény rovatba ezt írjátok: „Mentálhigiénés konferencia”, amennyiben arról a kártyáról utaljátok az előleget, akinek a nevére szól a foglalás. Ha más valaki utalja, akkor természetesen a név is kell a közleménybe, mert különben nem tudják beazonosítani, hogy kihez tartozik az utalás.

Étkezés:
-      a svédasztalos reggelit a szoba ára tartalmazza
-      Ezen kívül: szombaton ebédre és vacsorára, vasárnap ebédre és vacsorára kérhettek étkezést.
Mivel a program vasárnap este zárul, bíztatunk benneteket, hogy zárjuk együtt közös vacsorával a 2 napot. J
-      Az étkezés „menüs” rendszerben fog működni.
A jelentkezési űrlapon kérjük jelöljétek, hogy melyik étkezési „csomagot” szeretnétek választani (későbbi módosításra nincs lehetőség).
-      Szombaton bejelentkezéskor, regisztrációkor megkapjátok a 2 naphoz tartozó menü kártyáitokat. Ezeket ne hagyjátok el, mert nem fogtok tudni enni! J
-      Háromfogásos étkezés ára: br. 2.940 Ft (leves+főétel+desszert)
-      Kétfogásos étkezés ára: br. 2.500 Ft
SZOMBAT EBÉD
Zeller krémleves (glutén mentes)
    a)   Gödöllői töltött csirkecomb rizi-bizivel és savanyúsággal (glutén mentes)
         b)  Pulyka bunda steak burgonya
    c)   Vegetáriánus: Olasz tészta
Fagylalt (laktóz, glutén és cukor mentes)
SZOMBAT VACSORA
Grillezett camembert salátaágyon (glutén mentes)
          a)  Szezámmagos csirke falatok zöldséggel és chips burgonyával (laktóz és glutén mentes)
    b)   Sertéssült zöldbors mártással és burgonya krokettel (laktóz és glutén mentes)
    c)  Vegetáriánus: Cukkini szeletek lenmagos bundában chips burgonyával (laktóz mentes)
Gyümölcs saláta (laktóz és glutén mentes)
VASÁRNAP EBÉD
Magyaros burgonya leves (laktóz mentes)
    a)    Rántott hal párolt zöldségekkel (laktóz és glutén mentes)
    b)   Csirkepaprikás galuskával
    c)    Vegetáriánus: Rokfortos galuska
Gesztenye püré
VASÁRNAP VACSORA
Cézársaláta
a)    Csirkemell sajtmártással és burgonya krokettel
b)   Roston sült halfilé grill zöldségekkel (laktóz és glutén mentes)
c)    Vegetáriánus: Csőben sült zöldségek
Panna cotta

Az űrlapon háromfogásos menü kiválasztása esetén kérjük adjátok meg, hogy A, B vagy C főételt kértek-e.
Kétfogásos menü esetén jelezzétek, hogy leves+főételt vagy főételt és desszertet vagy levest és desszertet kértek-e.
Lemondás esetén: érkezés előtt 21 napig történő lemondás esetén a lemondás kötbér mentes, így az előleget a szálloda visszautalja. 20 vagy kevesebb nappal az érkezés előtt történő lemondás esetén az előleg nem jár vissza.


Jelentkezés:
https://goo.gl/forms/TmiEtdz4lTTCLh2G2










2018. február 9., péntek

Fókuszcsoport

Kedves Mentálosok!

Szeretettel osztjuk meg Veletek a következő felhívást!

A Magyar Szomato-pszichoterápiás Egyesület kétéves fókusztréner képzésének szupervíziós szakaszát végezzük. Feladatunk, hogy párokba állva húsz órás csoportot szervezzünk, amelyben fókuszolás alapjait ismertjük meg a részvevőkkel.
Mivel még képzésben vagyunk, és mentálhigiénés kollégáknak hirdetjük meg, a csoportban való részvétel díja csak költségtérítés (teremdíj, egyéb költségek), fejenként összesen 4000.- forint.

Első csoportunk szinte azonnal, egy nap alatt betelt. Igyekszünk eleget tenni érdeklődéseteknek.

Immár második 20 órás fókuszcsoportunk ideje két nap:
2018. ápr. 7. 9-18 óráig és
2018. ápr. 22. 9-18 óráig.
Helye: 1133 Tutaj utca 6/A, B lépcsőház ( a Visegrádi sarkára esik). V.em 3.
Kapucsengő: 235 csengőgomb

Szükség van csoportba lépés előtt egy ún. első interjúra, hogy ennek keretében kicsit jobban megismerjetek minket a közös munka előtt, feltehessétek megfogalmazódó kérdéseiteket, elvárásaitokat. Ezen élőszóval is beszélünk arról, mi történik majd a csoportban. Az első interjú időpontjáról mindannyiótokkal külön egyeztetünk.

Fókuszolás (focusing) - odafigyelés belső történéseinkre
2x10 órás csoport
Létszáma: 10–12 fő.

Bevezető gondolatok:
Környezetünk egyre gyorsabb tempót diktál. Hajlamosak vagyunk ennek a tempónak átadni magunkat. Sietünk, leginkább kifelé figyelünk, a megújuló és egyre nagyobb iramban érkező információkra. Nem csoda, ha ebben a forgatagban sokszor zavarodottak vagyunk, olykor nem is tudjuk, mi történik velünk. Ezeket az érzéseinket ritkán tudatosítjuk, szavakkal alig fejezzük ki. Így tudatunk szinte elválik a testünktől, csak nagyobb fájdalom, vagy betegség jelentkezésekor vesszük észre már-már kétségbe esett jelzéseit. Pedig testünk folyamatosan finom jelzéseket küld nekünk. Miért hagyjuk ezeket kárba veszni?

Mi is a fókuszolás?

A fókuszolás (focusing) módszerét E. T. Gendlin dolgozta ki, aki C. Rogers tanítványa és közvetlen munkatársa volt a chicagói egyetemen.
Rogers egyik kutatásából indultak ki. Ebben azt vizsgálták, kik azok a kliensek, akiknél sikeres a terápia és kik azok, akiknél sikertelen. Megnézték, miben különböznek a sikeresek a többiektől. Azt találták, hogy jól fejlődő, igazi változást elérő kliensek már a a terápia kezdetén képesek voltak kapcsolatba lépni belső élményeikkel. Ezt a képességet ők mintegy magukkal hozták, nem a terápia során alakult ki bennük. A kutatókban felmerült a kérdés, hogyan lehetne az emberekben ezt a szunnyadó képességet felébreszteni. Erre dolgozta a ki Gendlin több évtizedes terápiás tapasztalataira alapozva a fókusz módszert. Rogers személyközpontú pszichológiájához kapcsolódva ez is nondirektív, úgy mondanám, gyengéd metódus. Arra megyünk, amerre a fokuszoló kliens menni szeretne. Az valósul meg a folyamatban, aminek itt és most ideje, tere van.

A fókuszolás során újra odahallgathatunk testünk jelzéseire. Megérezhetjük, hogy belső testi történéseink hogyan követik gondjainkat és pillanatnyi érzéseinket, örömeinket, aggodalmainkat, felmerülő emlékeinket, belső képeinket. Összeköttetésbe kerülhetünk a bennünk állandóan mozgásban levő ún. pszichofiziológiai áramlattal „hogy puszta gondolatainknál, érzelmeinknél mélyebb szintről éljük meg önmagunkat”(Gendlin). Ebben a kapcsolatban újabb belső erőforrásainkat felfedezhetjük fel, és megtalálhatjuk az igazi biztonságunkat adó belső kapaszkodókat is. Odafordulhatunk a bennünk élő belső gyermekhez, de a bennünk élő belső kritikushoz is. Ebben a folyamatban gyakorolhatjuk, hogyan figyelhetünk bensőnkre gyengéden és empatikusan. Ez hozzásegít, hogy társaink, a ránk bízottak és klienseink felé is elfogadóbbak, empatikusabbak legyünk.
Ebbe a bensőséges és kalandos folyamatba vezeti be az érdeklődőket csoportunk.

Jelentkezés:
A csoportot vezeti:

Bergmann Szilvia
keresztény lelkigondozó,
szocped. segítő,
fókusztréner jelölt

Bodor Zoltán
mentálhigiénés segítő szakember,
fókusztréner jelölt



2018. február 8., csütörtök

Mentálklub - Öseink Sorsformáló üzenetei

 Kedves Mentálosok!

A következő klub alkalom 2018.03.09-én lesz, amelynek témája a genodráma lesz. Az előadó Tóth Borbála klinikai szakpszichológus, családterapeuta, pszichodramatista.

Ajánlásul:
A teljesség igénye nélkül genodráma bemutatóra várom mindazokat, akik saját családfa felvételükön keresztül szeretnének rálátni családi mintázataikra. A genodráma a csoportfolyamatban az egyént a családi viszonylatainak rendszerében közelíti meg. A módszer magában foglalja a családterápiában már meghonosodott genogram (három generációra terjedő családfa) felvételét, amellyel dramatikusan dolgozunk tovább. Ebben a keretben a pszichodráma eszköztárát felhasználva lehetőség nyílik a jelen élethelyzeti problémák és elakadások hátterében meghúzódó családi mintázatokra rálátni, szembe nézni. A genogrammal való munkával többek között a családtagok között megjelenő kapcsolatok intenzitását helyezzük fókuszba. Az ismétlődő, a személyes fejlődést gátló, tudattalanul cipelt minták felismerésével és lehetőség nyílik azok korrekciójára, átdolgozására. A családi narratívák lehetőséget nyújtanak, hogy bepillantást nyerjünk a családi delegációk tartalmaiba.
A bemutató a viszonylag rövid időkeret függvényében egy-két esetben lehetőséget biztosít a családfák dramatikus színpadra állítására, előhívva azokat a családi „örökségeket”, amelyekből a protagonista nemcsak az elakadásokat érheti tetten, hanem ahonnan a családi erőforrásait is merítheti.

Kérünk, ha már tudod hogy el tudsz jönni írj egy e-mailt a mentalklub@mentalklub.hu-ra, hogy tudjuk érkezni fogsz.

Betty, Enikő, Kriszti, Zsu, Nándi, Péter

SZABAD KIKÖTŐ - 2023. őszindító Mentál Konferencia

  SZABAD KIKÖTŐ. TÚLÉLÉS. MEGKÜZDÉS. BIZTONSÁG. ŐSZINDÍTÓ MENTÁLKONFERENCIA   Kedves Mentálosok! Szeretettel várunk Titeket a 2023. évi őszi...